Lachen
Al heel lang wordt beweerd dat lachen gezond is, maar hoe werkt dat lachen eigenlijk? We weten dat lachen een biologische reactie is van mensen op zaken als humor, vrolijkheid en blijdschap, maar hoe komt het tot stand? Lachen is een onderdeel van het menselijke gedrag en wordt gecontroleerd door gebieden in het zogenaamde limbische systeem van de hersenen.
In dit systeem zijn verschillende gebieden actief bij het verwerken van prikkels die het lachen veroorzaken. Onderzoek heeft aangetoond dat humoristische prikkels onder andere de gebieden in de ventromediale prefrontale cortex activeren. Eerder werd al aangetoond dat diezelfde gebieden gevoelig zijn bij het krijgen van een beloning.
Lachen is dus gezond en dat nemen ze vandaag de dag in verschillende ziekenhuizen zelfs zeer letterlijk. Denk hierbij maar aan de zogenaamde clini clowns die een rondje doorheen verschillende afdelingen in het ziekenhuis afleggen om de patiënten op te beuren. Tijdens het lachen wordt door de hersenen endorfine en dopamine aangemaakt.
Dit zijn pijnstillende stoffen waardoor iemand zich beter voelt. Ander onderzoek heeft eveneens aangetoond dat lachen ook stressverlagend werkt en dat het bovendien ook nog eens het immuunsysteem van het lichaam stimuleert. We zouden bijna gaan denken dat lachen het perfecte medicijn is.
Het wordt meer luguber als we de geschiedenisboeken induiken en daar enkele zeldzame gevallen in terugvinden van mensen die zich zouden hebben doodgelachen. Het laatste geval dat bekend werd is er eentje uit 2003 van een Thaise ijscoman. Hij zou gedurende twee minuten liggen lachen hebben in zijn slaap waarna hij nooit meer is wakker geworden.
Artsen hebben achteraf vastgesteld dat de man was overleden aan een hartaanval. Verschillende gevallen van mensen die zich zouden hebben doodgelachen zijn daarnaast afkomstig uit de Griekse geschiedenis waardoor de verhalen vaak met een extra grote korrel zout worden genomen.