Wat is een gezond gewicht om te hebben?

Gezonder eten, meer sporten, minder eten en ga zo maar door. We zijn er steeds meer mee bezig. Maar wat is eigenlijk een gezond gewicht? Hier kunnen de meningen nogal sterk over verschillen. Daarom zijn er verschillende formules die je kunt gebruiken en hier een indicatie voor geven. Een van deze formules heeft de naam de Body Mass Index. Wat dit is? Dat leggen we uit op deze pagina.

Wat is de Body Mass Index en waar gebruiken we deze voor?

De Body Mass Index, oftewel de BMI is in feite niks meer dan een formule die iemand heeft bedacht. De formule vertelt de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Hiermee krijg jij een idee of jij een gezond gewicht heb in verhouding met je lengte. De berekening verloopt bij mannen en vrouwen hetzelfde. De interpretatie van de uitkomst dient alleen anders te gebeuren.
De formule vul je in door je gewicht te delen door de lengte vermenigvuldigd. Dit zal er als volgt uitzien voor iemand van 75 kilogram en een lengte van 1 meter en 80 centimeter: 75 / (1,8 * 1,8). Om de waarde uit te lezen is er een speciale tabel nodig. De gezonde en niet gezonde waarden verschillen voor mannen en vrouwen en daarom is er niet 1 gezonde waarde te noemen. Ook voor kinderen zijn er andere waarden gezond. Daarom is er een speciale tabel voor kinderen om de BMI-waarde uit te lezen. Bekijk hier de BMI-tabellen voor mannen, vrouwen en kinderen.

BMI niet compleet

Hoewel de BMI-waarde je op een relatief makkelijke manier laat zien of je wel of geen gezond gewicht hebt is dit nog niet voldoende. De BMI-waarde kan namelijk oneerlijk aangeven of iemand wel of geen gezond gewicht heeft. Bijvoorbeeld bij iemand met veel spiermassa. Deze persoon is al snel te zwaar volgens de BMI, terwijl hij misschien een heel gezond lichaam heeft. Voor dergelijke situaties is het verstandig om ook een vetmeting te doen.


Copyright 2009-2021 Afslanken-Afvallen.nl - Linkpartners