Koemelkvrij-dieet

Het koemelkvrije dieet is voor mensen met een allergie voor koeienmelk . Waarom volgt u dit dieet en waar moet u op letten?

Hoe werkt het koemelkvrij dieet?

Allergie voor koeienmelk komt vooral bij baby's voor, omdat hun darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Hierdoor is het moeilijk om de eiwitten in koemelk te verteren. De eiwitten komen te groot in de bloedbaan terecht, wat problemen oplevert, zoals diarree, braken, vochtophoping, of migraine. Soms gaat dit vanzelf over, als de baby ouder wordt. Maar koemelkallergie kan ook bij peuters, kleuters en zelfs bij volwassen mensen voorkomen. Het kan ook een aantal jaren goed gaan, en dan op latere leeftijd toch weer terug komen. Het is belangrijk, dat als iemand een koemelkallergie heeft, dat hij dan ook geen koemelk binnen krijgt. Als een baby borstvoeding krijgt, dan kan het zijn dat de moeder ook op dieet moet. Soms is alleen een dieet niet genoeg, dan heeft u ook medicijnen nodig.

Voor wie is het koemelk vrij dieet geschikt?

Behalve koemelk, mag u met een koemelkvrij dieet nog meer producten niet gebruiken. U mag bijvoorbeeld geen kippenei, of producten waar kippenei of koemelk in verwerkt is. Ook wordt er aangeraden geen pinda's te eten. Verder moet u uitkijken met noten, pitten, zaden, soja, vis, schaal- en schelpdieren. Deze producten mag u niet eten, hoewel het meestal niet zo erg is als er een beetje van deze producten in verwerkt zit. U kunt geen geitenmelk of sojamelk gebruiken als vervanger, omdat de structuur van de eiwitten ongeveer hetzelfde zijn. Sojamelk is zelfs nog lastiger verteerbaar dan koemelk. U kunt voor een baby met koemelkallergie kiezen voor voorverteerde eiwitten. Dit neemt hij gemakkelijker op. Dit voorverteerde eiwit smaakt wel bitter, maar een baby kan daar aan wennen.


Copyright 2009-2024 Afslanken-Afvallen.nl - Linkpartners