Astma
Nog altijd zijn er enorm veel mensen op de wereld die last hebben van astma. Alleen al in Nederland zijn er honderdduizenden astmapatiënten. Toch is het de medische w
ereld nog niet gelukt om alle antwoorden op vragen rondom deze chronische ontsteking te vinden.Wat zijn de gevolgen van astma?
De gevolgen verschillen per persoon. Er zijn echter wel bepaalde soorten klachten waar veel patiënten last van hebben. Voorbeelden hiervan zijn onder andere heftige hoestbuien, niesbuien een piepende ademhaling, kortademigheid en heftige benauwdheid.De oorzaken van astma
De exacte oorzaak van het gegeven dat de ene persoon wel astma krijgt en de ander niet, is nog altijd onbekend. Echter, wel is er een vermoeden dat het erfelijk is. Daarnaast kan het jarenlang roken van sigaretten of het in contact komen met bepaalde dampen gedurende je werk ook aanleiding zijn voor de ontwikkeling van astma.Hoe ontstaat de chronische ontsteking?
Astma ontwikkelt zich in een aantal stappen. Om te beginnen raken de slijmvliezen die aan de binnenkant van je longen zitten geïrriteerd, waardoor ze opzwellen. De tweede fase, is het proces waarin de kleine spiertjes rondom je longen zich samen beginnen te trekken. Als gevolg van dit proces zullen de slijmvliezen onnodig veel slijm produceren. Dit slijm wordt vaak opgehoest tijdens heftige hoestbuien. Wanneer de astma zich tot een bepaald niveau heeft ontwikkeld, kan dat het ademhalen bemoeilijken. Dit kan logischerwijs voor benauwdheid bij de patiënt zorgen.Astma en prikkels
Wanneer je last hebt van astma, kun je heftig reageren op bepaalde prikkels die de luchtwegen prikkelen. Deze prikkels zijn voor iedereen anders, maar net zoals bij de klachten zijn er een aantal te noemen die vaak voorkomen. Denk aan pollen, huisstofmijt, een stoffige omgeving, schimmelsporen, schilfers van bepaalde huisdieren en in sommige gevallen zelfs bepaalde weersomstandigheden zoals mistig weer.Hulpmiddelen bij astma
Gelukkig heeft de gezondheidszorg niet stilgezeten en zijn er door de jaren heen meerdere hulpmiddelen ontwikkeld die een bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van behandeling van astma.Het gaat hier om hulpmiddelen die inzicht geven in de specifieke situatie van een astmapatiënt en daardoor voor input kunnen zorgen voor het verbeteren van het behandelplan. Een voorbeeld van een dergelijk hulpmiddel is de NHG standaard astma bij volwassenen. Deze standaard maakt onder andere gebruik van de testresultaten die voortkomen uit een spirometrie test.
Dit is een test waarbij de longen worden onderzocht, daarom wordt een spirometrie ook wel een longfunctieonderzoek genoemd. Het uitvoeren van dit longfunctieonderzoek is echter geen gemakkelijke taak. Een spirometrie beoordelen is overigens ook geen eenvoudige taak en daarom zijn er ook diverse nascholingen opgesteld die de uitvoerende artsen kunnen volgen om hun kennis en kunde op peil te houden.
Wat kun je doen om een astma aanval te voorkomen?
Allereerst kun je er voor zorgen dat je prikkels waarop je heftig kunt reageren probeert te vermijden. Maar daarnaast zijn er ook een aantal andere dingen die hun doen. Zo is bijvoorbeeld het niet roken van sigaretten een must voor astmapatiënten. Daarnaast is een gezonde leefstijl belangrijk. Immers wanneer je fit bent, krijg je over het algemeen minder snel last van gezondheidsklachten. Let dus goed op je voeding.
Voor wat betreft het beoefenen van een sport of het uitvoeren van andere vormen van lichaamsbeweging, is het van belang dat je eerst met de behandelend arts om de tafel gaat zitten om te bespreken welke vorm(en) van lichamelijke inspanning bij jouw situatie past. Ga in ieder geval niet op eigen houtje allerlei vormen van fysieke inspanning uitproberen.
Tot zover dit informatieve artikel over astma. We hopen dat het duidelijk is hoe de chronische ontsteking ontstaat en dat er meer begrip wordt getoond voor mensen die astma hebben, want dat laat soms te wensen over.